Uppdaterad: 13 oktober 2022

vigsel stockholms stadshus

Om det är en plats jag ofta fotograferar bröllop på så är det Stockholms Stadshus. Jag fotograferade nämligen mina allra första bröllopsporträtt där 2009 och har sedan dess förevigat många bröllopspar där. Det jag gillar med Stadshuset är arkitekturen och historian kombinerat med möjligheterna till vackra bilder, oavsett årstid! Därför vill jag med detta inlägg berätta hur en vigsel vid Stockholms Stadshus går till och jag hoppas att det kan hjälpa er i er bröllopsplanering. Har ni frågor är ni välkomna att lämna en kommentar eller skicka ett mejl så svarar jag mer än gärna!

Vanligtvis sker vigslarna under lördagar men det händer att ni även kan vigas under en vardag.

bröllopsfotograf stadshuset

Boka ert datum & tid

När ni har bestämt er att ni vill vigas i Stockholms Stadshus ska ni boka ert datum och tid via Stadshusets bokningstjänst online. Då det är populärt att gifta sig i Stockholms Stadshus så är det bra att vara ute i god tid då det kan bli lång väntetid. Det kan vara uppbokat i månader men där ni har möjlighet att stå på väntelista men det är först till kvarn att boka. Ni kan även boka en återbudstid men då behöver ni lämna ert önskade datum när ni bokar. Vid återbud på ert önskade datum får ni ett mejl från Stockholms Stadshus. Det kostar 800 kr per par (från 2020) att vigas i Stockholms Stadshus. Ni behöver också göra en hindersprövning innan som ska skickas till Stockholms Stadshus.

bröllopsfotograf stadshuset

Boka er bröllopsfotograf

När ni har fått ert datum & tid bekräftad så bör ni fundera på om ni vill ha bilder från er bröllopsdag. Det rekommenderar jag varmt! Inte bara för att jag är bröllopsfotograf själv utan jag har hört från så många att de ångrar sig att de inte bokade en fotograf.

Fotografer kan vara uppbokade flera månader i förväg men förhoppningsvis hittar ni en fotograf vars stil ni gillar som är ledig. Jag brukar lista datum jag redan är på plats vid Stockholms Stadshus där jag kan ta fler uppdrag under dagen. Se min sida för vigslar vid Stockholms Stadshus här!

Det här behöver ni ha med er

 • Giltig legitimation
 • 2st vittnen (både jag eller någon på plats kan agera vittne under vigseln om ni exempelvis ska vigas i hemlighet eller inte har några vittnen med er).
vigsel stockholms stadshus

Bröllopsdagen

Vigslar genomförs på lördagar i det vackra rummet Ovalen eller Kryssvalvet. Ingången ligger i anslutning till vattnet i valvet till vänster.

Ni behöver registrera er ca 15 minuter innan er tid till en person utanför och därefter väntar ni på er tur på att få komma in och registrera er. Därefter går ni upp för den vackra trappan till våningen ovanför. Under denna tid brukar jag fotografera mina brudpar inne vid det stora fina fönstret bland annat. Vigseln pågår sedan mellan 2-5 minuter vilket är supersnabbt!

Här brukar de brudpar som bokar mig göra lite olika. En del vill ses innan vigseln och en del efter vigseln för fotografering. Om jag är ett vittne så brukar jag möta upp mina brudpar ca 10 minuter innan registreringen.

vigsel i stockholms stadshus

Bra att veta

 • Det finns toaletter på väg till vigselsalen ovalen.
 • Hissar finns men ni behöver boka det i förväg om det behövs.
 • Det kan vara mycket folk runtom Stadshuset under högsäsongen.
 • Få parkeringsplatser finns i anslutning till Stadshuset.
 • Konfetti, riskastning & rosblad är inte tillåtet så rekommenderar inte detta. Vissa gör det ändå med nedbrytbar konfetti men för trevlighetens skull ska detta undvikas. Såpbubblor och tomtebloss går bra.
 • På grund av coronasituationen 2020-2022 så får enbart 10 gäster följa med in (inkl. barn och fotograf). Tidigare har det varit okej med max 15st gäster eller max 2st gäster. Dessa regler ändras nära inpå så håll utkik på Stadshusets hemsida eller i er mejlkorg.
 • Håll koll på ert datum ifall det är några evenemang som stör trafiken. I slutet på maj/början på juni brukar det vara Stockholm Marathon och då är det svårt att ta sig fram med bil. Även Pride eller ett annat lopp kan påverka framkomligheten. Stockholms Stadshus har länkat de vanliga loppen på sin sajt så att ni enkelt kan se när de äger rum.
 • Mellan november-maj kan det vara kallt och blåsigt, vilket är bra att veta. Det påverkar inte bilderna då även det är fint men en rekommendation är att ta med er varma ytterkläder eller stövlar beroende på hur vädret ser ut.
 • Har ni en vigsel planerad i november-januari efter klockan 15 så kan det vara bra att veta att det är mörkt vilket kan ge andra bilder än de somriga bilder som finns på min webbsida men det går att ta fina bilder även när det mörknar.
vigsel i stockholms stadshus
vigsel stockholms stadshus

Har du fler frågor om vigslar i Stockholms Stadshus? Du är varmt välkommen att skriva en kommentar nedan (så att fler kan ta del av din fråga) eller mejla mig!

Dela post

Kommentarer Expandera -
Lägg till kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *